سؤال: عدالت از شرایط ولایت است؛ ولایت شرط تحقق عدالت است؟
جواب: مخاطب وقتی در نگاه اول با این سوال روبرو شود قطعا متوجه مغالطهای که در این سوال وجود دارد نخواهد شد.
ولایتی که شرط تحقق ولایت است و ولایت با آن شرط به مشروعیت میرسد ، عدالت به عنوان ملکه نفسانی است به این معنا که ترک گناهان کبیره و عدم اصرار بر گناهان صغیره در شخص به صورت ملکه درآمده باشد که این نوع از عدالت مقدم بر اصل ولایت است و ولایت به عنوان فرع آن محسوب میشود . به عبارت ساده تر ابتدا باید این نوع از عدالت در شخص ثابت شود تا او را بتوان به عنوان ولی جامعه پذیرفت و اگر شخص این ملکه نفسانی را از دست بدهد یکی از شرایط لازم برای ولایت داشتن را از دست خواهد داد.
اما اینکه گفته شده ولایت شرط تحقق عدالت است ، منظور اجرای عدالت اجتماعی در جامعه تحت سرپرستی ولی میباشد که این عدالت محقق نخواهد شد مگر در بستر ولایت و در اینجا ولایت، یک اصل است و عدالت فرع بر آن.
عدهای مغرضانه یا جاهلانه در حال خلط این دو مبحث هستند. اگر در جامعه ولی فقیه به عنوان حاکم جامعه میگوید ما از نظر اجرای عدالت عقب هستیم، به این معنا نیست که ولی فقیه از عدالت که یکی از شروط رهبری و ولایت است ,خارج شده است.
عدالت به گفته مولا علی علیه السلام به معنای قرار دادن هرچیزی در جای خود است که عملی شدن این هدف تنها در بستر ولایت ممکن است که خود عادل است.
عدالت خواهانی که در چارچوبی خارج از ولایت به دنبال تحقق عدالت هستند , علم لاحکم الا لله را بلند کرده اند.