یکی از دلایلی که تمام انتقادها به سمت رهبری میرود، عدم آگاهی جامعه نسبت به ساختارهای یک حکومت و وظایفی هست که هریک از نهادهای آن بر عهده دارند. مثلا الان بعد از قریب به چهل سال از عزل بنی صدر هنوز این تفکر اشتباه در بین افکار عمومی مطرح است که بنی صدر را امام خمینی عزل کرد؛ در حالیکه این یک مجلس انقلابی بود که ابتدا رای به عدم کفایت وی داد و بعد امام او را عزل کرد.
سوال: مجلس چه ضرورتی دارد؟
در جمهوری اسلامی، مجلس نه تنها وظیفه قانونگذاری را بر عهده دارد بلکه هم بر صلاحیت مجریان قانون یعنی دولت نظارت مستقیم دارد و هم بر اجرای صحیح قانون.
نسبت به انعقاد قراردادهای بین المللی صاحب نظر است و مراقب میکند این معاهده ها بر خلاف مصالح کشور نبوده و کشور را به سمت وابستگی سوق ندهد.
از آنجایی که مصوبات دولت نباید مخالف قوانین و مقررات عمومی کشور باشد، به منظور بررسی باید به اطلاع رئیس مجلس برسد و نظارت رئیس مجلس به این منظور است که این مصوبات قوانین عادی را نقض نکند.
مجلس همچنین بر دخل و خرج دولت یا همان بودجه نظارت و کنترل دارد و تکلیف قوه مجریه را در تمام مسائل مالی روشن میکند. در جریان اجرا مراقبت دارد که هیچ هزینهای از اعتبارات مصوب تجاوز نکند و در محل خودش خرج گردد. مجلس حتی بر اصلاحات ارضی در خطوط مرزی نظارت دارد.
دولت اگر بخواهد وام یا کمکهای بلاعوض داخلی و خارجی دریافت یا کارشناسان خارجی را استخدام کند باید با تصویب مجلس باشد. دولت اجازه نداره هیچ نوع مالیاتی را اخذ کند مگر اینکه مجلس آن را تصویب کند. اموال و بناهای دولتی که جزء آثار ملی محسوب میشوند قابل انتقال به غیر نیستند مگر با تصویب مجلس.
به طور کلی مجلس این قدرت را دارد تا رئیس جمهور و وزرایش را مورد بازخواست قرار دهد و برکنار کند و به موجب اصل 76 قانون اساسی مجلس حق تحقیق و تفحص در تمام امور کشور را دارد.
در یک جمله در جمهوری اسلامی، رسالت مربوط به هدایت جامعه به سوی عدالت و تامین و تنظیم حرکت اصولی حقوقی اسلامی بر عهده مجلس است و نمایندگان یک بار سنگین چند رسالتی را بر عهده دارند.
باید باور کنیم که تنها فرآیند تغییر از میدان انتخابات میگذرد.
آخرین نظرات