قرآن بهترین دستگیره در بروز فتنههاست. شاید قدری مرور این کتاب مبین و نیم نگاهی به تفسیر آیاتش دلهای آشفتهمون را آرام کند.
انتخابم آیه آخر سوره آل عمران هست. یک آیه زیبا که محتویش یک برنامه جامع چهار مادهای برای همه ماست.
يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَ صابِرُوا وَ رابِطُوا وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُون
این آیه خطابش به مومنان هست نه همه مردم در قدم اول خداوند از ما میخواد صبر کنیم صبری که یک صبر و استقامت فردیه در برابر حوادث و ناملایمات زندگی و بعد از آن از ما صبری اجتماعی طلب میکنه.به عبارتی قرآن اول به مومنان دستور استقامت میده که شامل هر نوع جهاد با نفس و مشكلات زندگى میشه و در مرحله دوم دستور به استقامت در برابر دشمن ميده، اين تقدم و تاخر و ترتیب به کاری گیری الفاظ بی دلیل نیست و نشان از این داره که تا ملتى در جهاد با نفس و اصلاح نقاط ضعف درونى پيروز نشه، پيروزى او بر دشمن ممكن نيست و بيشتر شكستهاى ما در برابر دشمنان بخاطر شكستهايیه كه در جهاد با نفس و اصلاح نقاط ضعف خودمون دامنگيرمون شده.
نکته ظریفی که در کلمه صابروا وجود داره اینه که از باب مفاعله استفاده شده که معنای مشارکت دو طرفه داره و این قاعده صرفی این رو می رسونه که صبر کردن در مسائل اجتماعی دوطرفه هست و هرچه دشمن بیشتر بر دشمنی خودش پافشاری میکنه ما هم باید بیشتر استقامت کنیم.
بعد از این خداوند ماده سوم یعنی رابطوا رو بیان میکنه، در واقع این جمله به ما دستور آماده باش در برابر دشمن و مراقبت دائم از مرزها رو میده، تا توسط دشمن غافلگیر نشیم، علاوه بر این رابطوا یه جور دستور آماده باش در برابر حملههای شیطان و هوای نفس هم هست ،در بعضى از روايات از مولی علی(ع)اين جمله، به مواظبت و انتظار کشیدن برای نمازهای پنجگانه تفسير شده،یعنی انسان با این عبادت مستمر و دائم مراقب روح و جانش هست و دلش رو بیدار نگه میداره تا در برابر حمله دشمن درون و بیرون غافلگیر نشه .
همچنین در حدیثی از امام صادق (ع)نقل شده که"دانشمندان پيروان ما همانند مرزدارانى هستند كه در برابر لشكر ابليس صف كشيده اند و از حمله كردن آنها به افرادى كه قدرت دفاع از خود ندارند جلوگيرى ميكنند.” از اون طرف هم طبق یک روایت دیگه از امام صادق (ع) وارد شده:” ورابطوا علی الائمه “یعنی از پیشوایان خودتون دفاع کنید و اجازه ندید مورد هجوم مغرضان و دشمنان قراربگیرند، نه اینکه خودتون هم سنگ بردارید و به سمت اونها پرت کنید.
ماده چهارم رعایت تقواست که شهید دستغیب در مورد تقوا میگن یعنی مثل کسی که در صحرای پر خاری راه میره چطور دامنش رو بالا میگیره که به خارها گیر نکنه شما هم باید در دنیا و مواجهه با گناهان همین حالت رو داشته باشید، این میشه تقوا. در آخر هم خدا میگه اکر این چهار ماده رو رعایت کردید رستگاری و پیروزی در انتظارتوته. باور کنیم قرآن کتاب زندگیه نه برای بعد از مرگ و سر قبر.
آخرین نظرات